René De Ryck: Droommachines en Denkbeesten

Een marathon lopen is als het lezen van een goed boek. Na een tijdje weet je niet meer dat je het doet.

— Frank Shorter

René De Ryck: Droommachines en Denkbeesten

Enkele reacties van vrienden en collega’s

Jan De Brandt – Ternat


Heb je boek bijna uit. Prachtig, heel leerrijk en boordevol interessante items. Bruikbaar ook voor mij als volleybalcoach. Elk thema belicht je vanuit diverse invalshoeken via boeken, dvd’s, blogs, … Met je eigen uitgesproken mening ertussen, met een centrale figuur telkens. Knap concept, mooi geïllustreerd bovendien.
Je essay over "Homo Adidas” bijvoorbeeld ondervond ik aan den lijve: sport als opium voor het volk, plus leiders die corrupt zijn tot en met. Gelukkig bestaan er evengoed nog zòòvééle mooie voorbeelden van pure sport en passie.
Eerlijk gezegd "Bravo, met grote B”. René, tot binnenkort, schrijf nog maar wat voort. Doen!

Ingrid Berlanger – Schepdaal

Ik heb al enkele fragmenten gelezen. Inspirerend, doet nadenken over, is universeel en heel breedgaand.

Frank De Munter – Puurs

Heb daarstraks je boek aangekocht. Inmiddels het eerste hoofdstuk ‘Koning Kind’ verorberd. Leest als een trein en roept exact die vragen op die ik mezelf ook al eens stel.

Patrick Van Campenhout – Merchtem

Ik las enkele essays die mij onmiddellijk aanspraken (natuurlijk over onderwijs en opvoeding). René gaat er (zoals in zijn omslagfoto website) helemaal uit de kleren, hij toont zich helemaal naakt en dus kwetsbaar. Dat vind ik groots. Dit is naast een leesboek een echt discussieboek. Wie wil kan er, samen met mensen die ook verder zien dan wat hun ogen zien en verder denken dan wat ze gewoon zijn om te denken, ùùùrenlang over doorredeneren, doorbomen, doordenken, ... dieper dan het oog ziet. Ik lees verder ...

Peter Jonckheere – Brugge

Bij deze wil ik u feliciteren met uw schitterende boek. Ik ben er enthousiast beginnen in lezen en het nodigt echt uit verder te gaan. Ik hou erg van uw stijl van schrijven en de opvatting van de gehele bundel. Allemaal feiten om even verder over na te denken. En actueel, up to date. Hopelijk krijgt u voldoende respect, ook vanuit de pers, om met uw boek te scoren. Met elke dag een hoofdstuk ben ik dus 40 dagen tijdelijk niet bereikbaar.

Ada Jongejan – Amsterdam

Dit is een heel prettig leesbaar boek, toegankelijk voor hen die geïnteresseerd zijn in veel van wat nu speelt in de wereld en de snelle ontwikkelingen die ons leven veranderen. Ontwikkelingen waar velen van ons, plus jij als schrijver, vragen of bedenkingen bij hebben. Je lardeert die onderwerpen met tal van gegevens en je brengt daarin ook je eigen mening openhartig-eerlijk naar voren. Bij het lezen had ik tussendoor zelfs het gevoel of wij bij een lekker glas wijn aan het praten waren over zaken die ons bezighouden. De leestips en korte ingekaderde persoonsbeschrijvingen vind ik stimulerend.

Jempy Opsomer – Roeselare

Goede vriend René, je 2de essay ‘Homo Sapiens 2.0’ blaast me van mijn sokken. Wat een opus! Toe, schrijf asjeblief nog een tweede boek!

Hugo Derycke – Ieper

Intussen ben ik al halfweg je boek, en ik ben het met de recensies op de backcover van je boek volledig eens. Krachtig geschreven, geen banale wist-je-datjes maar gefundeerde visies en analyses, gedocumenteerd en to the point, een stroom van interessante info. In jouw vele tips ga ik zeker eens grasduinen, hier en daar heb ik over gelezen en gehoord, van vele nog niet.

Martine Van Landschoot – Heusden

Heb jouw boek cadeau gekregen van onze Lukas. Heb hem ook zelf gekocht voor mijn zus. En ja, nu ligt het al een dikke week op mijn salontafel. Ik heb ondertussen al 7 essays gelezen en het valt me héél goed mee. Ik lees er elke dag één en dat geeft weer voer tot reflecteren. Toch speciaal dat jouw boek in Gent, Leuven, Lochristi en in zovele andere Standaard Boekhandels wordt verkocht, ... dat moet toch een hele ervaring zijn?

Olivier Szafiro – Oostende

Het was een zeer geslaagde boekpresentatie en jouw boek is ronduit verbluffend!

Jacques De Mulder – Baasrode

Je boek heeft Rudolf al (kerstcadeautje van mij). Ik ben het aan het lezen en kan enkel de lovende woorden van Marijke Arijs, Sven Pichal, e.a. volmondig beamen.

Willy Gyselinck – Gent

Proficiat René! Je boek is aangename lectuur! Vlot geschreven, informatief, doet nadenken: een werk om te koesteren. Meteen 400 bladzijden, een kanjer.

Noel Callebaut – Gentbrugge

En dan plots een paar dagen geleden krijg ik van een goede vriend jouw boek cadeau en zie, ik ben helemaal verkocht. Met volle teugen aan het genieten van je boek, heerlijk om zinvol te verdwalen in pagina's vol wijsheid en levensgenieterij.”  :-)

Pamela Barbé – Mechelen

Mezelf écht kunnen vastbijten in een boek, dat was een tijdje geleden. Intrigerend en knap! Ik heb tot nu toe genoten van zowel inleiding als voorwoord, Koning Kind, Aan Tafel (!) en Wereldverzamelaars. De rest heb ik nog te goed ... en ik kijk ernaar uit!

Greet De Ryck – Nouméa, Nieuw Caledonië

Waw, mooi paps! Heb zelf nog niet zoveel kunnen lezen als ik zou willen, véél gewerkt en nu nog grote vakantie voor de kids, dus momentjes voor mezelf zitten er niet vaak in. Heb 3,5 essays gelezen en het goeie is dat ik de indruk heb met jou aan tafel te zitten aan de andere kant van de wereld. To be continued, echt super interessant.

Vincent Schouppe – Gent

Je boek gekocht én eentje cadeau gedaan. Ik lees er enkel in als ik echt een uur tijd heb. Soms stop ik dan, doe "Droommachines …” dicht en denk dieper na over één treffende zin. "Tiens, zo kan je ’t ook bekijken”! Heel toegankelijk geschreven, maar vraagt wel concentratie. Boek zet aan tot slow reading en is op die manier dan weer tegendraads modern.

Karen Verpeet – Oakland, USA

Having lived in the USA for 30 years, since the age of 8, and reading only in English since then, I was a little hesitant about reading my uncle's book, which strictly based on flipping through the pages seemed out of my range. But I have read multiple essays now and am very glad I dove in -- the book is thought-provoking and deep, but also well organized and he breaks his opinions on each of the varied topics into digestible arguments. I will keep reading and in the process continue dreaming, discovering, and self-evaluating.

Rita Lombaert – Buggenhout


Makkelijk zo’n boek om even weg te leggen en na een paar weken weer op te pakken. Tussendoor als ik wat tijd heb, stort ik mij op een droommachine of een denkbeeld. Waw, René! Mijn hoge verwachtingen worden helemaal ingelost. Ik word uitgedaagd, verrast, geïnformeerd en ontroerd. Ik geniet extra van de persoonlijke stijl die je hanteert, van je slimme speelsheid en (taal)virtuositeit.

Werner Roelandts – Knesselare


Ik heb daarnet je voorwoord uit, René. Subliem! Ik word er stil van. Wat ’n ruime interesse. En die laatste zin in je 'HERSENKRONKELS', hoe mooi! Vanavond kruip in bed met je machienen en beesten. Beloofd! Ik weet nu al dat ik niet in slaap val.

Karine Smets – Ledeberg


De (tussen)titels zijn sprekend, soms wervend en intrigerend: "Glansmense”, "Twijgjes en vleesklompen”, "Plato en Tom Lanoye”, "Wereldverzamelaars”, "Steentje in schoen”, "Taalturbo”, "De Verhaaltjesfabriek”.

Ik houd ook een bloemlezing aan quotes over aan je boek. Enkele voorbeelden:
• "Zelfs de drukste mensen vinden toch nog de tijd om van naaldje tot draadje te vertellen hoe druk ze het wel hebben".
• "Geld gelijkt op vet. Van alle twee is er genoeg maar ’t zit altijd op de verkeerde plaatsen".
• "Het is goed te beseffen dat er vroeger ook een ‘jeugd van tegenwoordig’ was".
• …

Klik hier voor gehele tekst (pdf).